Hou ze thuis

Gepubliceerd op 27 september 2020 om 09:00

Je woont al ruim 6 jaar in Nederland, je spreekt de taal, hebt vrienden en gaat naar school. Dan krijg je te horen dat je naar een AZC moet, ver weg van je vrienden en dat er een grote kans is dat je wordt uitgezet naar Azerbeidzjan, het land waaruit je gevlucht bent. Dit nare nieuws overkwam Rufat Rustmali van 21. 

Hoe het zo mis is gegaan lees je hieronder!

Alkmaar – Een petitie, een campagne ‘Hou ze thuis’ en sinds dinsdag 22 september ook een lied met een videoclip getiteld “Someday Brother” zijn de laatste tijd veel te vinden op social media. De reden achter de campagne, de petitie en de videoclip is de hoogstwaarschijnlijke overplaatsing van de familie Rustamli naar het vrijheidsbeperkend en uitzettings asielzoekerscentrum (AZC) in Emmen.

Mehman Rustamli wordt als oppositieleider van een politieke partij in Azerbeidzjan gezocht. Aangezien er in Azerbeidzjan een gevaarlijk autoritair regime heerst was het land voor Mehman en de rest van het gezin bestaande uit moeder Gunay, zoon Rufat (21) en dochter Aygun(14), niet veilig. Daarom besloot het gezin om zes jaar geleden naar Nederland te vluchten.

Eenmaal in Nederland heeft het gezin eerst een tijdje in Budel gezeten maar kon het al snel naar Alkmaar komen. Toen het AZC in Alkmaar zijn zij terecht gekomen in het AZC in Heerhugowaard. In de tussentijd zijn ze bezig geweest met het aanvragen van asiel en zijn ze procedures gestart. De eerste procedure werd in april van dit jaar zonder duidelijke reden afgewezen. Zij zijn hiervoor in hoger beroep gegaan dat op 2 september opnieuw zonder duidelijke reden is afgewezen. Dit kwam doordat de advocaat van het gezin niet had gecommuniceerd dat het hoger beroep überhaupt was goedgekeurd, hierdoor was de familie Rustamli niet aanwezig en konden ze zichzelf niet verdedigen.

Fouten
Onder andere Martin van Elmpt, de vader van een goede vriendin van Rufat, is actie aan het ondernemen om de overplaatsing tegen te gaan. Sinds Martin zich in de zaak is gaan verdiepen wordt het steeds duidelijker dat er niet alleen fouten door de advocaat zijn gemaakt, maar dat het hele proces aan alle kanten rammelt.
Bovendien was het niet communiceren van de advocaat niet de enige fout die hij had gemaakt, “ik kreeg niet het vertrouwen dat hij alles op orde had, en vond de manier waarop hij met de vader sprak onacceptabel,” aldus Martin. Inmiddels heeft het gezin een nieuwe advocaat gevonden die wel degelijk een hart voor de zaak heeft, “we hebben vertrouwen in haar, ze is veel beter dan de vorige en communiceert beter,” vertelt Martin. 

16 september heeft het gezin te horen gekregen dat ze weg moesten uit Heerhugowaard terwijl er nog twee procedures lopen. Een van deze procedures is de procedure van medische gronden “Mijn vader heeft hartproblemen en kan niet geopereerd worden. Daarnaast wil de cardioloog mijn vader elke week zien en dat kan niet als we in Emmen wonen en de reiskosten niet vergoed worden,” vertelt Rufat gefrustreerd. Op de lange termijn hoopt het gezin in Nederland te kunnen blijven door aan te tonen dat het hier gaat om een ‘schrijnend geval’. Met de nieuwe advocaat hopen ze te zorgen dat de familie een eerlijk en grondig proces krijgt.

Actie
Verschillende vrienden van Rufat van onder andere het Kooltuintje in Alkmaar, de stamkroeg van Rufat, zijn druk bezig met het voeren van actie. Zo heeft Jacob Young het nummer Someday Brother geschreven en hebben Jordy Beeldsnijder en Stern Apperloo de videoclip opgenomen.

Door het delen van de videoclip op verschillende sociale media platforms hopen de vrienden en betrokkenen van Rufat dat het wordt opgevangen door de media en dat het druk uitoefent op de Centraal Orgaan opvang asielzoekers (Coa). Ook hopen ze dat de videoclip en het nummer laten zien hoe belangrijk het is dat de familie Rustamli, die echte Nederlanders zijn, hier moet blijven.

“Door middel van de campagne die is opgezet en het nummer “Someday Brother” proberen we de zaak een gezicht te geven, mensen het verhaal te vertellen en bekendheid te creëren voor de familie maar ook voor andere vluchtelingen die in eenzelfde situatie zitten,” aldus Martin. 

 

Inmiddels is de petitie 2.803 keer ondertekend en is de videoclip op Instagram 5.665 keer weergegeven. Rufat en Jacob Young zijn maandag uitgenodigd bij ‘de nieuws bv’ op NPO Radio 1.

Volledig Geïntegreerd
Het gezin is inmiddels volledig geïntegreerd. “Ik studeer momenteel creative business bij Inholland Haarlem, Aygun zit op twee vwo van het stedelijk Dalton College, mijn ouders hebben de taal geleerd” aldus Rufat. “Ik heb heel veel vrienden om mij heen, mensen die ik al sinds het begin ken.” snikt Rufat, “ik wil niet weg en het is niet alleen verdrietig voor mij maar ook voor de mensen om mij heen!”

Rufat verzoekt de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) om nog even te wachten met de uitzetting: “laat ons deze procedures hier af wachten zodat mijn zusje Aygun op school kan blijven en ik mijn studie af kan maken.” Naast het niet hebben van een zicht op een goede toekomst, heeft Rufat nog meer zorgen. In Azerbeidzjan is namelijk dienstplicht, iets waar Rufat niet aan kon voldoen omdat hij op zijn 18e in Nederland was. Dit kan mogelijke zware gevolgen hebben voor hem, op dienstweigeren staat immers een celstraf van 3 tot 6 jaar. “Waarom zou je ons naar Azerbeidzjan sturen als je weet dat ik daar gevaar loop omdat ik beroeps weigeraar ben waar ik niets aan kan doen omdat ik nog 14 was toen we vluchtten?”, aldus Rufat. 

De situatie in Azerbeidzjan
De problemen beginnen al aan het begin van de asielprocedure. De asielaanvraag werd namelijk tot twee keer toe beoordeeld door de IND die zich lieten informeren door “onafhankelijke” Azerbeidzjaanse informanten. Deze informanten zijn geheim en afgezien van de uitslag wordt het onderzoek geheim gehouden en niet doorgecommuniceerd met Nederland. Of de uitslag betrouwbaar is, is een punt waar verschillende meningen en feiten aan verbonden zitten.

Azerbeidzjan staat namelijk op de 146e plek in de ‘democracy index’ van The Economist. Aangezien er 167 landen op de lijst staan, heeft Azerbeidzjan een niet al te beste positie als het gaat om democratie. Ze scoren vooral laag als het gaat om vrijheid, dit gaat dan niet alleen om de vrijheid om te gaan en staan waar je wil, maar ook persvrijheid en vrijheid van meningsuiting. De vraag is dus of informatie van mensen uit Azerbeidzjan betrouwbaar is.

Volgens The Economist is Azerbeidzjan een gevaarlijk autoritair regime sinds 2014. Dit heeft te maken met de verkiezingen van 2013 waar de huidige president Ilham Aliyev overtuigend, met 85%, de verkiezingen won. Eerst leek het allemaal eerlijk verlopen te zijn en zowel de EU als de Verenigde Staten konden geen problemen vinden met de verkiezingen.

De problemen werden later pas ontdekt. De Azerbeidzjaanse regering had in 2013 een app ontwikkeld waar je de verkiezingsuitslagen live kon volgen. Maar in de app verscheen de uitslag bijvoorbeeld al een dag voor de verkiezingen. Later liet de Azerbeidzjaanse regering weten dat dit kwam doordat de ontwikkelaar van de app per ongeluk de gegevens van de verkiezingen van 2008 had doorgestuurd. Toch stonden de namen van de kandidaten van 2013 in de app.

Na verloop van tijd kwam onder andere het Bureau voor Democratische Instellingen en Mensenrechten (OVSE) tot de conclusie dat er wellicht geknoeid was met de verkiezingen in 2013. Een conclusie die later ook door de EU en de VS is overgenomen, maar waar verder nooit iets mee gedaan is. Wat nu dus ook terug te zien is in het handelen van de IND. Volgens hen is de situatie in Azerbeidzjan volkomen veilig, gebaseerd op informatie van Azerbeidzjanen die ontkennen dat Mehman een politieke vluchteling is. Volgens de Azerbeidzjaanse informanten is Azerbeidzjan namelijk gewoon een democratie. 

 

26 september heeft  Azerbeidzjan een aanval gedaan op een Armeense enclave hiermee is het conflict tussen Azerbeidzjan en Armenië opgelaaid en is Azerbeidzjan dus niet veilig. Dit conflict is al een tijdje bezig. Deze aanval is slechts het laatste incident in een lange reeks conflicten.

Meer informatie
Voor meer info kunnen jullie terecht op de website https://www.houzethuis.nl/ . Mocht je de petitie willen ondertekenen dan kan je terecht bij https://blijveninheerhugowaard.petities.nl/  of ben je benieuwd naar de videoclip, klik dan op https://www.youtube.com/watch?v=u_qNtogyqnU of luister het nummer op Spotify https://open.spotify.com/embed/track/3UE4p2ZVQ1ruLPycBEVELI .

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.